De eerste zonnestralen van het jaar hebben hun vruchten afgeworpen: ontluikende bloemknoppen en zoemende bijtjes. Een perfect voorproefje van de lente!
Toch is het op dit moment niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de bijen. De vroege zon in combinatie met weinig bloeiende bloemen, maakt het moeilijk om voedsel te vinden. De jongste jaren wordt het steeds vroeger in het seizoen al zachter, maar de eerste bloemen verschijnen pas als de zon wat krachtiger wordt. Op zo een zachte dag vliegen de bijtjes al uit op zoek naar nectar en stuifmeel voor het broednest.
GELUKKIG KAN OOK JIJ, ALS NIET-IMKER, HELPEN!
Zorg voor continu voldoende bloemen, van het vroege voorjaar tot ver in het najaar! Er bestaan vele mogelijkheden om te steunen en onze (wilde) bijen te helpen:

- Laat bloemen toe in jouw gazon
In de meeste gazons groeien van nature al heel wat interessante bloemen voor wilde bijen zoals paardenbloemen, madeliefjes, biggenkruid… Door je gras wat minder frequent te maaien kunnen deze mooie bloemen tot bloei komen en uitbreiden.
Dit gaat dus verder dan ‘Maai mei niet’ want ook na mei hebben insecten nood aan bloemen.
- Zaai een bloemenweide
Je kan (een deeltje van) jouw tuin inzaaien met een bloemenmengsel of zaadbommetjes strooien van inheemse planten. Vermijd mengsels waarin uitheemse bloemen zitten. Die zijn uiteraard ook mooi om naar te kijken, maar met de meeste van die bloemen kunnen onze bijen niets. Mengsels met o.a. klaver, margriet, klaprozen, kamille, korenbloemen, phacelia, goudsbloem, … zijn wel interessant.

- Leg een bloemborder aan
Wil je het wat ordelijker? Plant dan een bloemenborder met vaste planten die interessant zijn voor bijen. Kies voor planten zoals vingerhoedskruid, prachtklokje, slangenkruid, geranium, wilde marjolein, ijzerhard, ezelsoor, kattenkruid, salie, herfstanemoon, herfstaster …
Bloemborders kunnen ook aangevuld worden met bloembollen, zoals sieruien.
- Plant struiken of bomen
Heb je wat plaats dan zijn struiken als sleedoorn, meidoorn, veldesdoorn, wilde liguster en sporkehout erg interessant. Bomen als wilg, esdoorn, tamme kastanjelaar, linde en appelboom, perelaar en kerselaar bieden veel nectar en stuifmeel voor honingbijen en hommels.
- Gebruik jouw groene vingers
Van kruidenbak tot moestuin, van heel bescheiden op je balkon tot in een heuse moestuin gonst het van het leven! Bloeiende lavendel, koriander, rozemarijn, munt, tijm, salie en marjolein zijn echte bijenlokkers. Plant jouw kruiden in een zonnige hoek van de tuin of in een bloembak op jouw terras en geniet van al het leven dat je rond de oren zoemt. Geef bijen een plaatsje in je moestuinen kijk toe hoe zij jouw plantjes bestuiven! Laat enkele planten ui of prei doorschieten en tot bloei komen. Succes verzekerd!
- Voorzie voldoende nestgelegenheid
Je kan onze wilde bijen ook helpen door een bijenhotel op een zonnige plaats te hangen. Bepaalde bijensoorten zullen in de holle buisjes en holtes hun eitjes leggen.
Andere bijensoorten nestelen uitsluitend in de grond. Leg voor hen een bijenburcht aan door op een zonnige zuidgerichte plek een zandheuvel aan te leggen met een mengeling van geel straatzand en leemzand. Varieer zoveel mogelijk in de hellingsgraad en zorg waar mogelijk voor verticale wanden.
Ook een houtstapel kan goed dienen als nestplaats voor bijen. Gebruikte kevergangen en rottend hout in houtblokken doen prima dienst voor heel wat soorten. Het is wel belangrijk dat de houtstapels zoveel mogelijk in de zon staan gezien bijen echte zonnekloppers zijn. Ook (half)dode bomen of dode braamtakken zijn natuurlijke bijenhotels die best zoveel mogelijk behouden worden.



- Maak een bijenkroeg
Bijen hebben, net als wij, behoefte aan water. Helaas sneuvelen nogal wat bijen in hun zoektocht naar water. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bijen in je tuin veilig kunnen drinken.
Je kan dus zelf café-houder/ster worden en een bijenkroeg beginnen!
Hoe doe je dat? Leg in een diep bord grote en kleine kiezelstenen of knikkers en vul met regenwater. Vul regelmatig bij als het droog is. Of zet een teil in je tuin met planten en kurkstoppen. Plaats de bar op een zonnige rustige plek, uit de wind. De eerste bijen zoeken al vanaf februari een goed drinkplekje. Als ze dan eenmaal een plekje gevonden hebben is de kans groot dat zij en de volgende generaties trouw blijven aan dit plekje.
Bijen vervullen een echte sleutelrol in de natuur. Jammer genoeg staan onze bijen onder zware druk. Ze kunnen alle steun gebruiken. Ga aan de slag en maak van je tuin, terras of balkon een BIJ-vriendelijke plek!